Dorit Knudsen


 
 
Elev ved pottemager Leif Lillesøe i Odense. 
Medlem af kunstnergruppen Artizan, og derudover tilknyttet flere gallerier i DK. 
Dorit Knudsen nyder at sidde ved drejebænken, men kombinerer gerne drejningen med modellering og skaber derved sine helt egne unika værker. 
 
Dorit Knudsen arbejder udelukkende med raku-teknik, der er en japansk form for brænding af keramik, der giver helt unikke resultater.

Først fremstilles værkerne i ler, derefter forglødes de i en keramikovn ved 950 grader. De glaseres med oxyder og en glasur med en lav smeltegrad. I en gasfyret ovn brændes keramikken op til ca.700 grader, hvorefter det tages op med en tang og kommes hurtig over i en beholder med savsmuld, som dækkes med et låg så ilten brændes væk. Derved sker en reduktion som gør at den hvide ler bliver sort (som de gamle jydepotter) og der fremkommer metalliske farver og spændende krakeleringer.Efter et stykke tid kan man tage keramikken op af savsmuldet, afkøle det i vand og så er der bare tilbage at skrubbe soden af og se resultatet af det unikke keramik, som har banet sig vej gennem ild, luft og vand.
 
Raku-tegnet betyder på japansk "Ro, Nydelse og Lykke", og det er præcis den følelse kunstneren får, når hun brænder og ser resultatet. Altid lige uforudsigelig og aldrig to ting der er ens.